Novi adut JRE Hrvatska

 

 

Naime, početkom veljače u Villi Ariston prigodnim ručkom obilježen je ulazak restorana u udrugu JRE Hrvatska koja je dio europske gastronomske obitelji aktivne u 16 zemalja. Nije na odmet podsjetiti da JRE trenutačno obuhvaća više od 350 europskih restorana i chefova, s ukupno 180 Michelinovih zvjezdica i više od 4.000 bodova vodiča Gault Millau. Ne manje važno, riječ je i o više od sedam milijuna gostiju, 6.500 zaposlenih te prometu od 550 milijuna eura.

 

Hrvatska sekcija te udruge koju krasi 44 godina kulinarske tradicije (na ovom smo mjestu o tome već detaljnije pisali) u 2018. okuplja 14 restorana - Pergola (Savudrija), San Rocco (Brtonigla), Badi (Umag), Marina (Novigrad), Monte (Rovinj, 1 Michelinova zvjezdica), Zigante (Livade), Draga di Lovrana (Lovran), Villa Ariston (Opatija), Plavi podrum (Volosko), Boškinac (Novalja), Foša (Zadar), Pelegrini (Šibenik), Restaurant 360 (Dubrovnik) te Dubravkin put (Zagreb). Ove je godine JRE Hrvatska, zbog dolaska Ville Ariston i odlaska opatijske Bevande, koju je napustio chef Damir Tomljanović, ostao na prošlogodišnjem broju članova.

 

Nove ambicije Ville Ariston, posebno u pogledu njezina gurmanskog restorana imaju se zahvaliti današnjem vlasniku Marku Barbiću, poduzetniku hrvatskih korijena s adresom u Milanu i direktorici hotela Cyntiji Vučaj. Nakon pića dobrodošlice (šampanjac Veuve Clicquot Brut) i sitnih zalogaja, te predstavljanja novoga člana JRE Hrvatska, započeo je ručak, kojeg je iskusni chef osmislio u četiri slijeda, tri od morskih namirnica i deserta. Kako u tako kratkom meniju nije mogao pokazati ni djelić svoga repertoara, odlučio je prvi slijed podijeliti na tri cjeline, a treći na dvije, pa smo tako imali prilike zapravo kušati šest jela.

Započelo je hladnim predjelom, trisom zanimljivih kombinacija - terina od kvarnerskog škampa i orade s krekerom od pistacija, zatim hobotnica kuhana u vakuumu, s pjenom od luka kozjaka i hladnom caponatom te tartar od brancina s kremom od naranče i meda.

 

Kao toplo predjelo poslužen je crno-bijeli rižoto s kamenicama kuhanim u pivu i kavijarom od wasabija i peršina, a za glavno zanimljiv duo - role skuše s confitom cherry rajčica, kremom od povrća i sušenim maslinama te marinirani morski pas s pestom od tikvica i badema, čipsom od pancete, pjenušavom kremom od koromača i hrskavim povrćem. Uz sve je poslužena i JRE Malvazija Kozlović, berba 2015, a kao začin JRE Chiavalon maslinovo ulje iz berbe 2016.

 

Ručak je završio desertom u obliku tortice od dvije vrste čokolade, s gel raviolima od konfitirane korice limuna i sladoledom od mandarine te Franck espressom.

 

Irina Ban iz JRE Hrvatska iskoristila je prigodu prisutne izvijestiti o planovima Udruge za 2018. Treći put po redu, nakon Muzeja prekinutih veza i baroknog dvorca Miljana, 10. ožujka održat će se gala priredba nazvana Talent & Passion Dinner, na kojem će kuhati svih 14 chefova iz restorana-članova Udruge, a prihod od ulaznica donirat će se u dobrotvorne svrhe (ulaznice za događaj su u prodaji u svim restoranima-članovima).

 

Isto tako, najavljen je i projekt Chefovi na moru, koji će dodatno povezati hrvatske i međunarodne chefove udruge JRE. Projekt je zamišljen u obliku gostovanja inozemnih chefova u hrvatskim restoranima-članova Udruge. Tradicionalno, JRE Hrvatska nastavlja i s aktivnostima koje uključuju tvrtke-partnere - Miele, Miva galerija vina, Franck, Kozlović i Chiavalon. U međuvremenu je odabrana i nova mješavina Maslinova ulja Chiavalon te Malvazije Kozlović, koje je, pod posebnom etiketom JRE proizvoda, moguće kušati u svim restoranima-članovima JRE Hrvatska. Osim toga, početkom travnja očekuje se i pojava novog izdanja nacionalnog vodiča restorana JRE Hrvatska 2018/2019, koji se izdaje uz potporu Hrvatske turističke zajednice.

 

Na koncu, ne sumnjamo da će Villa Ariston dodati novu vrijednost udruzi JRE Hrvatska, a gostima restorana idilične i poviješću bogate kuće, u svojoj raskošnoj sali i na kamenim terasama s pogledom na Kvarnerski zaljev, pružiti brojna kulinarska iznenađenja i užitke. Bit će zanimljivo pratiti razvoj restorana kao i njegovog mladog i ambicioznog chefa.

 

Izvor: //www.iceipice.hr/hr/blog/novi-adut-jre-hrvatska

 

 

Villa Ariston, M.Tita 179, 51410 Opatija, Croatia

tel: +385 51 271 379

fax: +385 51 271 494

info@villa-ariston.hr

Vanita d.o.o. za turizam i ugostiteljstvo, Registarsko tijelo: Trgovački sud u Rijeci, Cyntia Vučaj Član uprave, Marco Barbich član uprave,član društva, Sonia Barbich- član društva, Neva Barbich član društva, Sonja Pejić prokurist

2023 © d.istra