Parcela na kojoj se danas nalazi Villa Ariston prvi se put spominje u gruntovnicama daleke 1890. godine kao vlasništvo gđe. Anne Pick, udovice doktora Juliusa iz Ozora u Mađarskoj.

 

Godine 1898. vlasnica postaje barunica Hedwiga von Haas-Teichen iz Beča koja 1908. godine naručuje projekt kod Oswalda Meese. Tako da se ta godina smatra godinom rođenja ove Ville.

 

Villa je u nekoliko navrata dorađivana i adaptirana, a današnji je oblik dobila zahvaljujući adaptacijama koje je godine 1915. i 1924. izvršio bečko-opatijski arhitekt Carl Siedl, pretvorivši je tako u mediteranski dragulj koji kao da izvire iz kamene hridi ponad mora. Ogromna okućnica je u to doba pretvorena u tiho šetalište u engleskom stilu,a ispred Ville i danas ponosno stoji, neki kažu, najstarija opatijska palma.

 

Između dva svjetska rata Villa je bila u vlasništvu talijanskog princa Andrea Boncompagnija, potom židovske obitelji Papo, te u 1960-ima dobiva današnju funkciju hotela i restorana.

 

Tako od naziva Villa Haas i Villa Papo dolazimo do naziva koje nosi i danas, Villa Ariston, od grčkog aristos što znači najbolji, najplemenitiji.

 

Unutrašnjost Ville je gotovo u potpunosti očuvana. Zidovi su oplemenjeni slikama nizozemskih majstora s prikazima portreta barunice Hedwige, prikazi bitaka i lombardijske mrtve prirode iz 17. stoljeća. S unutrašnje strane ulaza u Villu nalazi se primjerak antičkog kiparstva, kopija Aurige, kočijaš iz Delfa.

 

 

Villa Ariston, M.Tita 179, 51410 Opatija, Croatia

tel: +385 51 271 379

fax: +385 51 271 494

info@villa-ariston.hr

Vanita d.o.o. za turizam i ugostiteljstvo, Registarsko tijelo: Trgovački sud u Rijeci, Cyntia Vučaj Član uprave, Marco Barbich član uprave,član društva, Sonia Barbich- član društva, Neva Barbich član društva, Sonja Pejić prokurist

2023 © d.istra